Λογισμικό Κοστολόγησης για Εστιατόρια

Λογισμικό κοστολόγησης για εστιατόρια
Λογισμικό κοστολόγησης για εστιατόρια - ακριβής διαχείριση πρώτων υλών

Το λογισμικό κοστολόγησης για εστιατόρια που αναπτύχθηκε από την εταιρεία XIT, με μακροχρόνια εμπειρία στον κλάδο της εστίασης, αποτελεί ένα από τα πιο εξελιγμένα εργαλεία για τη βελτιστοποίηση του κόστους λειτουργίας ενός εστιατορίου. Η χρήση ενός τέτοιου συστήματος επιτρέπει την ακριβή καταγραφή και διαχείριση των πρώτων υλών, συνταγών, υποσυνταγών, καθώς και της φύρας (απώλειες κατά την προετοιμασία), με στόχο τον υπολογισμό της ακριβούς ετήσιας μέσης σταθμικής τιμής κάθε πιάτου.

Διαδικασία Κοστολόγησης

Καταχώριση Συνταγών και Υποσυνταγών

Αρχικά ο διαχειριστής του λογισμικού κοστολόγησης αναλαμβάνει να εισάγει τις πλήρεις συνταγές των πιάτων στο σύστημα. Κάθε συνταγή αποτελείται από τις πρώτες ύλες και τις αναλογίες τους, καθώς και τις υποσυνταγές, οι οποίες αποτελούν τα μικρότερα τμήματα που ανήκουν όμως στην κύρια συνταγής. Για παράδειγμα, η υποσυνταγή μιας σάλτσας που χρησιμοποιείται σε διαφορετικά πιάτα καταχωρείται στο λογισμικό  μία φορά και εφαρμόζεται έπειτα παντού όπου χρησιμοποιείται.

Διαχείριση Πρώτων Υλών

Οι πρώτες ύλες καταχωρούνται με τις ακριβείς ποσότητες και τις τιμές τους. Oι τιμές ενημερώνονται τακτικά, ώστε να αντανακλούν τις πραγματικές τιμές της αγοράς. Επιπλέον, για κάθε πρώτη ύλη μπορούν να καταγραφούν δεδομένα σχετικά με τη φύρα που προκύπτει κατά την προετοιμασία της. Η φύρα, επηρεάζει το τελικό κόστος της πρώτης ύλης, καθώς η πραγματική ποσότητα που χρησιμοποιείται είναι μικρότερη από την αρχική ποσότητα που αγοράζεται.

Υπολογισμός Κόστους Συνταγής

Το λογισμικό κοστολόγησης για εστιατόρια της XIT, αναλαμβάνει να συνδυάσει τις πρώτες ύλες και τις υποσυνταγές ώστε να υπολογίσει το συνολικό κόστος της συνταγής. Για κάθε συστατικό, λαμβάνεται υπόψη η τιμή της αγοράς, η ποσότητα που απαιτείται και η φύρα, για να προκύψει το πραγματικό κόστος της κάθε πρώτης ύλης στην τελική μορφή του πιάτου και να παρέχει μια ολοκληρωμένη εικόνα για το συνολικό κόστος παραγωγής.

Ετήσια Μέση Σταθμική Τιμή

Για την πιο ακριβή εικόνα του κόστους ενός πιάτου, το λογισμικό υπολογίζει την ετήσια μέση σταθμική τιμή του. Η διαδικασία αυτή βασίζεται στη διακύμανση των τιμών των πρώτων υλών κατά τη διάρκεια του έτους, καθώς και στη συχνότητα κατανάλωσης του κάθε πιάτου. Έτσι, ακόμα και αν μια πρώτη ύλη έχει διαφορετικές τιμές ανά μήνα, η τελική τιμή πιάτου λαμβάνει υπόψη το πόσο συχνά και με ποιες τιμές χρησιμοποιήθηκε κάθε πρώτη ύλη.

Σύνδεση με Λογισμικά F&B

Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του λογισμικού κοστολόγησης για εστιατόρια της XIT είναι η δυνατότητά του να συνδέεται με άλλα λογισμικά F&B που χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση των πωλήσεων. Με αυτή τη σύνδεση, το σύστημα μπορεί να αντλεί δεδομένα για τις πωλήσεις κάθε πιάτου σε πραγματικό χρόνο, καθιστώντας δυνατή την αυτόματη ενημέρωση των αναλωθέντων πρώτων υλών.

Για παράδειγμα, αν πωληθούν 100 μακαρονάδες με σάλτσα ντομάτας, το σύστημα θα υπολογίσει αυτόματα την κατανάλωση των αντίστοιχων πρώτων υλών (μακαρόνια, ντομάτες, ελαιόλαδο κ.λπ.) και θα ενημερώσει τις αποθήκες και τα υπόλοιπα συστήματα του εστιατορίου. Αυτή η διαδικασία επιτρέπει την απεριόριστη ανάλυση συνταγών και υποσυνταγών, καθώς κάθε πώληση οδηγεί σε αναλυτική ενημέρωση των δεδομένων κατανάλωσης.

web app CHRONOS για φορτωτικά

Πλεονεκτήματα του Λογισμικού Κοστολόγησης για Εστιατόρια της XIT

Ακρίβεια στον Υπολογισμό Κόστους

Η διαχείριση φύρας και η συνεχής ενημέρωση των τιμών των πρώτων υλών διασφαλίζουν τον ακριβή υπολογισμό του κόστους κάθε πιάτου

Εξοικονόμηση Πόρων

Η αυτοματοποίηση της κοστολόγησης εξοικονομεί χρόνο και πόρους, ελαχιστοποιώντας με αυτόν το τρόπο,  τα ανθρώπινα λάθη

Ευελιξία και Προσαρμοστικότητα

Το λογισμικό μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες κάθε εστιατορίου, ανεξαρτήτως μεγέθους ή τύπου κουζίνας.

Ανάλυση σε βάθος

Η δυνατότητα ανάλυσης των συνταγών και των υποσυνταγών σε πολλαπλά επίπεδα επιτρέπει τον πλήρη έλεγχο της κοστολόγησης.

Υπολογισμός Ετήσιας Μέσης Σταθμικής Τιμής

Υπολογίζεται η ετήσια μέση σταθμική τιμή κάθε πιάτου, λαμβάνοντας υπόψη τις διακυμάνσεις των τιμών και τη συχνότητα κατανάλωσης.

Συνεχής Ενημέρωση

Η ενσωμάτωση δεδομένων από τις πωλήσεις επιτρέπει την συνεχή ενημέρωση της κατανάλωσης πρώτων υλών και της κοστολόγησης.

Παράδειγμα Υπολογισμού

Ας υποθέσουμε ότι έχουμε μια συνταγή για μια μακαρονάδα με σάλτσα ντομάτας. Η συνταγή περιλαμβάνει:

Πρώτες Ύλες

200 γρ. μακαρόνια
100 γρ. ντομάτες
10 γρ. ελαιόλαδο
5 γρ. σκόρδο

Κόστη Πρώτων Ύλών

Τα μακαρόνια κοστίζουν 2 €/κιλό.
Οι ντομάτες κοστίζουν 1,50 €/κιλό, αλλά με 10% φύρα (λόγω απωλειών κατά τον καθαρισμό).
Το ελαιόλαδο κοστίζει 10 €/λίτρο.
Το σκόρδο κοστίζει 5 €/κιλό.

Αποτέλεσμα Λογισμικού

Το λογισμικό λαμβάνει υπόψη όλα αυτά τα δεδομένα και υπολογίζει το κόστος της συνταγής:

200 γρ. μακαρόνια = 0,40 €
100 γρ. ντομάτες (με 10% φύρα) = 0,165 €
10 γρ. ελαιόλαδο = 0,10 €
5 γρ. σκόρδο = 0,025 €

Το συνολικό κόστος της συνταγής είναι 0,69 €. Αν η τιμή των ντοματών αλλάξει κατά τη διάρκεια του έτους, το λογισμικό θα προσαρμόσει αναλόγως την ετήσια μέση σταθμική τιμή για το συγκεκριμένο πιάτο.

Συμπλήρωσε την φόρμα ενδιαφέροντος και μάθε τα πάντα για τo καινοτόμο Λογισμικό Κοστολόγησης για εστιατόρια της XIT

Φόρμα Ενδιαφέροντος